Bocuse d’Or je medzinárodná súťaž kuchárov, otvorená pre všetky krajiny. Odohráva sa naživo pred verejnosťou a prezentuje najnovšie trendy modernej svetovej kuchyne. Súťaž kladie dôraz na chuť a radosť z ochutnávania. Jej cieľom je zdôrazniť rôznorodosť kulinárskych kultúr. V dnešnej dobe je to profesionálny odrazový mostík pre obchod a odhaľuje najlepších mladých kuchárov sveta.
Súťaž Bocuse d’Or bola vytvorená v roku 1987 legendárnym šéfkuchárom Paulom Bocusom, ktorý mal víziu udalosti, ktorá vyjadrovala prísnosť, know -how, a excelentnosť obchodu. Predstavoval si to v duchu športového podujatia, sviatočného, mladého a moderného. Cieľom bolo spojiť 24 talentovaných kuchárov zo 4 kútov sveta. Súťažiaci majú k dispozícii 5 hodín a 35 minút na to, aby prekonali samých seba a pripravili naživo tie najlepšie jedlá pod dohľadom očí prestížnej poroty, verejnosti a priaznivcov.
Bocuse d’Or sa rýchlo etablovala ako najdôležitejšia medzinárodná súťaž vo varení a odkaz v Haute Cuisine. Stalo sa grálom pre mladých kuchárov, ktorí chcú zažiariť na medzinárodnej scéne a zapôsobiť na svojich starších kolegov. Dnes sa v súťaži stretávajú účastníci zo 67 krajín a z 5 kontinentov, snažia sa propagovať gastronómiu ich krajín. Bocuse d’Or je viac ako kedykoľvek predtým udalosťou, ktorá odhaľuje nové talenty a techniky, ale aj kulinárske dedičstvo. Umožňuje teda na celosvetovej gastronomickej scéne presláviť gastronomickú kultúru aj menej známych krajín.
10 HODNŌT PROPAGOVANÝCH SÚŤAŽOU BOCUSE D’OR
- Pracovať ako tím
- Reprezentovať vašu krajinu s hrdosťou
- Snažiť sa rešpektovať výrobcov a výrobky
- Preukázať ducha. Slobodu a predstavivosť
- Čo najlepšie využívať vaše vedomosti
- Neplytvať, nevyhadzovať
- Byť svojím vlastným pánom tvárou v tvár nepriazni osudu
- Zostať pokorný vo víťazstve a žiarivý v porážke
- Snažiť sa svojím varením slúžiť humanizmu
- Odovzdávať svoju vášeň budúcim generáciám.
Bocuse d’Or v priebehu svojej histórie ponúkla skvelú príležitosť na pozorovanie rozmanitosti v kulinárskom dedičstve krajín a tiež významný vývoj na svetovej gastronomickej scéne. Vďaka svojmu medzinárodnému rozmeru i sa súťaž rýchlo rozšírila do 4 kútov planéty a začala vznikať sieť akadémií a inštitúcií, ktoré sa každý rok snažia zvýšiť laťku a povzbudiť tímy, aby znova v sebe objavili chuť dosiahnuť najvyššie miesto na stupňoch víťazov.